یکشنبه, 01 بهمن 1396 - Sunday 21 January 2018
  • unisensor
  • micro-milk
  • merck
  • givaudan
  • fonterra
  • eon
  • ekomilk
  • danisco
  • cremo-02
  • cremo-01
  • argeville
  • Valiren

کاکوتی

کاکوتی گیاهی از تیره نعناعیان است که کاربرد غذایی و دارویی دارد و عطر آن نزدیک به آویشن است این گیاه چند ساله بوده و بوته های آن پر پشت و دارای گل های صورتی است.

این گیاه در نواحی کوهستانی ایران (بخصوص کردستان) به عنوان ادویه در غذاها کاربرد وسیعی دارد و عطر آن بسیار نزدیک به آویشن و Oregano و کمی هم شبیه به پونه است. در تهیه غذاهای ایتالیایی جایگزین بهتری نسبت به آویشن برای Oregano است. از برگ های خشک شده و خردشده کاکوتی به عنوان طعم‌دهنده در دوغ استفاده می‌شود و برخی از دوغ های بسته بندی شده در ایران این ادویه را دارند. چوپان‌ها و کوه نوردان تازه کاکوتی را جمع آوری می‌کنند و چای آن را نوشیدنی گوارایی می‌دانند.در آذربایجان در فصل بهار مردم محلی این گیاه را جمع آوری و به چای اضافه می کنند. استفاده از خشک شده این گیاه هم به صورت کامل یا پودر شده در این منطقه مرسوم است. در کشورهای اروپایی مانند آلمان این گیاه به صورت زنده در فروشگاه ها و در گلدان های کوچک به فروش می رسد.

گرم و خشک ضد باکتری خلط آور ضد سرما خوردگی و ضد عفونی کننده روده. کاکوتی که در گویش محلی خراسان به آن آنخ یا آنوخ گفته می‌شود دارای نام علمی Ziziphora tenuior L. از خانواده Lamiaceae می‌باشد. Thymus که نام علمی آویشن می‌باشد نیز از خانواده Lamiaceae می‌باشد. هر چند اثرات این دو گیاه بسیار شبیه همدیگر می‌باشند. آویشن بیشتر در بیماریهای تنفسی استفاده می‌گردد ولی کاکوتی اغلب در درمان اختلالات گوارشی نظیر اسهال و دل پیچه کار برد دارد .
اسانس کاکوتی را میتوان بصورت تنها یا ترکیب با نعناع یا پونه در دوغ استفاده نمود

 

مقاله: شناسایی تركیبات شیمیایی اسانس كاكوتی و بررسی اثر ضد میكروبی آن بر روی مخمر كلویورومایسس ماركسیانوس

 

اسانس دوغ کاکوتی